• Opgericht in 1954
  • 100% Nederlands
  • Leidende marktpositie


Historie


Wie is Svedex

Expertise, enthousiasme en liefde voor het vak is wat ons al sinds 1954 elke dag drijft om de beste afgelakte deuren te maken. Svedex is hét Nederlandse merk voor afgelakte stijldeuren. Al meer dan 60 jaar maakt Svedex vernieuwende collecties en is dé expert als het gaat om afgelakte stijldeuren. Svedex afgelakte stijldeuren maken het mooier binnen. Stijlen en smaken, wensen en trends worden vertaald naar binnendeuren met karakter.

Het Nederlandse familiebedrijf, met circa 250 medewerkers beschikt over drie productielocaties verdeeld over Nederland en Duitsland. Via eigen verkoopkantoren in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en een vertegenwoordiging in overige Europese landen heeft Svedex op de Europese markt een vooraanstaande positie verkregen. Omdat we deze vooraanstaande positie willen behouden en uit willen bouwen, staan we altijd open voor talent en gedreven mensen.

De historie van Svedex

Svedex B.V. is in 1954 opgericht in Varsseveld en is van oorsprong een familiebedrijf. De naam Svedex doet velen vermoeden dat het om een Scandinavisch bedrijf gaat. De naam is echter afkomstig van een Deens octrooi op een productiewijze van deuren: een sandwich constructie met een vulling van karton. Deze kartonnen vulling kan vergeleken worden met de huidige honingraatvulling. Dit octrooi is destijds gekocht door de familie Colenbrander, de voormalige grootaandeelhouder van het bedrijf. De naam van het octrooi werd ook de naam van het bedrijf: Svedex.

Aanvankelijk bestonden de activiteiten uit het produceren en verkopen van voorbewerkte hardboard binnendeuren, voorzien van een plamuur laag. Later werd het assortiment uitgebreid met vurenhouten en triplex buitendeuren. Deze activiteiten werden in de jaren ’80 gestopt. Begin jaren ’60 werd de opdekdeur geïntroduceerd. Bijna gelijktijdig heeft Svedex zijn plamuurstraat vervangen door een lakstraat. Behalve lakdeuren begon Svedex zich ook toe te leggen op de productie van fineer-, stomp- en opdekdeuren en voorzag deze van verschillende soorten fineren.

In 1973 werd de lakstraat vervangen door de huidige EPC-lakstraat. Dit betekende de introductie van de Superlak® deur. De ‘Superlak®’ is superieur aan normaal gebruikte lakken: kras vaster en oplosmiddelvrij. De EPC-lakstraat laat de lak uitharden door gebruik te maken van een elektronenstraal in plaats van oplosmiddelen. Hierdoor ontstaat een hardere (kras vaste) laklaag die milieu- en onderhoudsvriendelijk is. Deze Superlak® is nog steeds een belangrijk onderscheidend element van de Svedex deur.

Gelijktijdig met de komst van de EPC-lakstraat werd dextüra GmbH opgericht. Deze nieuwe lakstraat zorgde namelijk voor capaciteitstoename waardoor we de mogelijkheid kregen onze deuren te exporteren. Als echt Achterhoeks bedrijf met de Duitse grens nabij was Duitsland een logische eerste keuze om onze deuren naar te exporteren.

Sinds 2000 is Svedex onderdeel van Berkvens Groep, die inmiddels is uitgegroeid tot een holding genaamd Xidoor waarbinnen elk merk zelfstandig opereert. Gezamenlijk hebben zij een leidende positie op de markt van afgelakte binnendeuren en kozijnen in Nederland, Duitsland en diverse andere Europese landen zoals België, Frankrijk en Engeland.