Verwerkingsvoorschrift 


Hieronder vindt u de verwerkingsvoorschriften voor onze binnendeuren en/of kozijnen.

Transport en opslag 

Binnendeuren en/of binnendeurkozijnen worden, afhankelijk van het type, onverpakt, verpakt in folie of verpakt in karton geleverd. De binnendeuren en/of binnendeurkozijnen dienen zo kort mogelijk voor montage aangevoerd te worden. Opslag dient plaats te vinden in een droge, goed geventileerde ruimte, waarin geen grote temperatuurverschillen voorkomen. Opslag in een ruimte met een hoge relatieve luchtvochtigheid dient te worden vermeden. Deuren vlak stapelen, ondersteund door ten minste drie op gelijke afstand geplaatste liggers. De stapels aan de boven- en onderzijde afdekken.

Montage van de binnendeuren inclusief binnendeurkozijnen

De binnendeuren en binnendeurkozijnen dienen overeenkomstig de meegeleverde montagevoorschriften in de binnenwanden te worden gemonteerd en afgehangen. Het glas in de deuren en kozijnen dient geplaatst te worden overeenkomstig de montagevoorschriften. Hieronder vindt u alle montagehandleidingen:

Montage van de binnendeuren zonder binnendeurkozijnen

Indien binnendeuren zonder bijbehorende binnendeurkozijnen geleverd worden, dan dient het binnendeurkozijn te worden gemonteerd overeenkomstig en uitgevoerd met de materialen zoals omschreven in de met de binnendeur meegeleverde voorschriften. 

Onderhoud Superlakdeuren en Kozijnen

Svedex Superlak® deuren zijn voorzien van de unieke Superlak® EPC coating. Het resultaat is een harde laklaag die lichtecht, krasvast en eenvoudig te reinigen is. Hieronder vindt u alle informatie voor het onderhoud en het reinigen van onze Superlakdeuren en kozijnen.

Reinigen Superlakdeuren
Het oppervlak is bestand tegen de meeste gangbare huishoudchemicaliën. Voor het reinigen van het lakoppervlak adviseert Svedex onderstaande aanpak.
• Pen-, potlood en viltstiftstrepen verwijderen met gom.
• Overige vervuilingen reinigen met huishoudelijke reinigingsmiddelen.
• Bij sterke vervuiling reinigen met terpentine of wasbenzine.
• Het gebruik van schuurmiddelen wordt sterk afgeraden.
• Na het reinigen de deur afnemen met schoon water.

Overschilderen Superlak® deuren
Svedex Superlak® deuren zijn standaard afgelakt met een zeer duurzame EPC coating die behalve schoonmaken geen onderhoud vraagt. Mocht er om welke reden toch behoefte bestaan om een deur over te schilderen, dan kunt u het volgende advies gebruiken:
• Ontvetten met een oplossing van ammoniak in water.
• Deur opschuren met schuurpapier 160-180.
• Deur naschuren met schuurpapier 180-220.
• Alvorens aflakken stofvrij maken.
• Aflakken met een lak op acrylaat basis.
• Langdurig contact met plakband vermijden.

Let op: Raadpleeg altijd het schilderadvies van het gekozen verfsysteem.

Reinigen blank glas
Normaal blank glas kunt het reinigen met schoon water eventueel in combinatie met huishoudelijke schoonmaakmiddelen zoals bijvoorbeeld Glassex. Gebruik nooit schuurmiddelen. Vermijd overmatig watergebruik dat via glaslaten of andere plaatsen in de deur kan lopen.

Reinigen bewerkt glas
Glas met een bewerkt oppervlak zoals satijn glas en of gezandstraald glas zijn wat gevoeliger. Deze zijn het best te reinigen met gewoon water of eventueel natuurazijn vermengd met water of. Het is zaak geen sponzen of doeken te gebruiken die resten op het glas achter kunnen laten. Het beste is een gewone katoenen doek (van goede kwaliteit) te gebruiken om het glas schoon te maken. Om vlekvorming te voorkomen moet het gehele glas schoongemaakt worden en niet alleen een klein stukje. Na het reinigen, het glas over het hele oppervlak goed droog wrijven. Vermijd overmatig watergebruik dat via glaslaten of andere plaatsen in de deur kan lopen. 
Gebruik geen glasreinigers als Glassex!

Beschadigingen
U kunt kleine beschadigingen bijwerken met de Superlak® reparatie lak die u bij Svedex kunt bestellen. 

Svedex houten kozijnen

Reinigen van Svedex houten kozijnen
Vetvlekken, vingerafdrukken etc. verwijderen met een vochtige doek of met een licht sopje en daarna afnemen met een droge doek of zeem. Het gebruik van “bijtende” schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen wordt ten zeerste afgeraden.

Overschilderen Svedex houten kozijnen
Svedex houten kozijnen zijn standaard afgelakt met een duurzame coating. Het tijdstip van overschilderen is afhankelijk van de gebruiksomstandigheden en eventuele persoonlijke wensen. Voor het overschilderen van de houten kozijnen adviseert Svedex het schilderadvies van het gekozen verfsysteem te hanteren.

Svedex Match (stalen) kozijnen

Reinigen Match (stalen) kozijnen
- Pen-, potlood en viltstiftstrepen verwijderen met gom.
- Overige vervuilingen reinigen met huishoudelijke reinigingsmiddelen die sterk verdund zijn met water.
- Het gebruik van geconcentreerde reinigingsmiddelen wordt sterk afgeraden omdat deze bij langdurige inwerking de lak kunnen beschadigen.
- Het gebruik van schuurmiddelen wordt sterk afgeraden.
- Na het reinigen de deur afnemen met schoon water.

Overschilderen Match (stalen) kozijnen
- Ontvetten met een oplossing van ammoniak en water.
- Kozijn opschuren met schuurpapier korrel 220 (max.).
- Alvorens aflakken stofvrij maken.
- Aflakken met een lak op acryl basis.
- Raadpleeg altijd het schilderadvies van het gekozen verfsysteem.
- Langdurig contact met plakband vermijden.

Svedex Schuifdeursystemen (Match en Motion in de wand schuivend)

Bij de Svedex Match en Motion in de wand schuivende schuifdeursystemen, loopt de deur bij opening weg in een zogenaamde ‘nis’ van het schuifdeursysteem. Deze nis bestaat uit een stalen framewerk dat voorzien is van gips beplating die overloopt in de wand. Men dient zich er van bewust te zijn dat ter plaatse van de nis zorgvuldig omgegaan moet worden met het ophangen van zaken aan de wand. Deze wand is er niet voor bedoeld om zware voorwerpen aan te hangen en bij het schroeven/boren in de wand bestaat er een groot risico op beschadiging van de deur die in de nis loopt.

Svedex adviseert daarom ter plaatse van de nis niet in de wand te schroeven en eventueel slechts enkele lichte voorwerpen (bv fotolijstje) door middel van lijm of andere bevestigingsmethode op te hangen.