Sjoerd, een échte praktijkman

Hij is een echte spil tussen de klant (de aannemer), Svedex, monteurs en onderaannemers. In zijn functie als Projectleider montage bezoekt Sjoerd dan ook veel (bouw)projecten en is hij aanspreekpunt voor deze verschillende doelgroepen. Groot voordeel is zijn praktijkkennis waardoor hij veel technisch inzicht heeft. Een van de leukste aspecten van zijn functie is volgens hem dat hij op de mooiste woningbouwprojecten door heel Nederland komt en daar ook een bijdrage aan levert.

Veelzijdige functie met veel vrijheid

Zijn functie ervaart Sjoerd als heel breed en veelzijdig waarbij hij veel onderweg is. Hij bezoekt opstartende en lopende werken door heel het land. Dit betekent dat hij ongeveer een of twee weken voordat begonnen wordt met de montage, hij een bezoek brengt aan het project. Daar gaat hij in gesprek met de uitvoerder om het werk door te spreken en waar nodig geeft hij ook advies. Denk hierbij aan advies over bijvoorbeeld toegepaste kozijnen, aandachtspunten voor wat betreft sparingen, planning en verticaal transport. Tijdens dit bezoek loopt Sjoerd ook een rondje door een aantal woningen en/of appartementen om steekproefsgewijs sparingen te controleren en te kijken of er eventueel problemen zijn te verwachten bij het plaatsen van de kozijnen door de monteurs. Al zijn bevindingen, de besproken zaken tijdens het startwerkgesprek en eventueel aanvullende informatie noteert Sjoerd vervolgens in een verslag dat naar de uitvoerder gaat zodat een en ander opgepakt kan worden en alle kozijnen en deuren op de dag van montage probleemloos gemonteerd kunnen worden.

Andere werkzaamheden van Sjoerd zijn werkplekinspecties en kwaliteitscontroles. Deze werkplekinspecties zijn bedoelt om het welzijn van onze monteurs te waarborgen, zo bekijkt hij bijvoorbeeld de aanwezigheid van eventuele obstakels en op- en/of afstappen. Daarnaast controleert hij steekproefsgewijs hoe het werk is uitgevoerd nadat de kozijnen en deuren gemonteerd zijn door onze monteurs en onderaannemers. Tevens kan hij op deze manier een vinger aan de pols houden betreffende de planning en waar nodig bijsturen. Mocht de aannemer verbeterpunten voor Svedex hebben dan kan hij dit ook met Sjoerd bespreken. Tenslotte is Sjoerd bij grote projecten ook regelmatig aanwezig bij bouwvergaderingen en LEAN-sessies. Dit zijn een soort van planning sessies voorafgaand bij een bouw. In zo’n sessie zitten alle afbouwpartijen bij elkaar en gaan gezamenlijk alle werkzaamheden inplannen op tot een zo optimaal mogelijke planning te komen.

Bijdragen aan de mooiste woningbouwprojecten van Nederland

Sjoerd krijgt een voldaan gevoel van het oplossen en liefst nog voorkomen van problemen. Dit vindt hij dan ook het leukste aan zijn werk bij Svedex. En daarnaast vindt hij een bijdrage leveren aan bijzondere projecten een mooi aspect van zijn werk. “In principe kom ik op de mooiste woningbouwprojecten van heel Nederland en lever je daar een bijdrage aan. Dat is gaaf!”, aldus Sjoerd.

Het project de Fenixloods van Heijmans in Rotterdam springt er tot nu toe uit voor hem als een van de aansprekende projecten waar hij een bijdrage aan heeft geleverd. Dit unieke project bestaat uit 212 luxe loft appartementen waarbij Svedex ongeveer 1.400 deuren en kozijnen heeft geleverd en gemonteerd. Verder is hij op dit moment bezig met een mooi groot project in Den Haag, het Haga terrein. Sjoerd: “Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mooie projecten die er aankomen”.

Praktijkman pur sang

Eén van de sterke punten van Sjoerd vindt hij zelf, is zijn technische inzicht vanwege zijn praktijkkennis. Zo is hij namelijk begonnen als metselaar en heeft hij ook zijn timmerdiploma’s waaronder Allround timmerman. Na het behalen van deze diploma’s was hij echter voor zijn gevoel nog niet klaar met leren. Daarom heeft hij daarna de avondschool gedaan en zo zijn diploma Bouwkunde niveau 4 behaald. Ook na het behalen van dit diploma was hij nog niet uitgeleerd en begon hij in 2014 aan de avondstudie KOB Vakdiploma Aannemer B&U. Tijdens het eerste jaar van de avondstudie begon hij tevens bij Svedex als werkvoorbereider op de afdeling Woningbouw en kreeg hij de mogelijkheid zijn studie via Svedex succesvol af te maken. Toen de functie Projectleider montage vrij kwam begin 2018 kwam dit dan ook op het perfecte moment voor Sjoerd, want in die functie komt zijn opgedane praktijkkennis en kennis van het gehele assortiment uitstekend van pas.

Formule 1 en voetbal-fan

Hij is een geboren Arnhemmer, maar is op zijn 4e verhuisd naar de Achterhoek. Sinds vier jaar woont hij echter weer in hartje Arnhem samen met zijn vriendin Irene. Samen hebben ze onlangs een nieuwbouwwoning gekocht in Velp, “Waar uiteraard Svedex deuren in komen”, aldus Sjoerd. In zijn vrije tijd gaat hij graag mountainbiken en is hij twee keer per maand in het Gelredome te vinden om de thuiswedstrijden van Vitesse bij te wonen. Het blijft alleen bij kijken want voetballen zit er niet meer in vanwege blessures en zijn volle agenda. Naast leuke dingen doen met vrienden, gaat hij ook jaarlijks met een vriendenclub naar een F1 Grandprix weekend binnen Europa.

Sjoerd Smid, Projectleider montage Svedex:
“Waar een wil is, is een weg.”